Lipo Akkumlátorok, Töltők

Lithium Polymer Akkumlátorok

Csakis jó minőségű, nagy áram leadására képes lítium akkukat használunk. 4 ESC egy rendes gázadáskor képes 4×20-30A-t vagyis 80-120A-t, vagy többet lerántani a tápból, szóval nem árt, ha ezt az akku ki is tudja szolgálni. Többnyire 1300-1800mAh kapacitású, 65C-s vagy jobb akkukat érdemes beszerezni 250-es racerhez.
A legfontosabb az akku feszültsége, illetve a cellák mennyisége, többnyire ez van megadva. 250-es kategóriában általában 4S/6S akkut használunk, ami 14,8V/25,2V névleges feszültséget jelent. Lehet 3S-el is használni, akkor kicsit gyengébb, lassabb, kevésbé agresszív a gép, kezdőknek szokták ezt is ajánlani, de érdemes azért átgondolni. Ha veszel egy adag 3S akkut, majd pár hónap után „kinövöd”, érzed, hogy már jó lenne a több, akkor újra be kell fektetni egy csomó 4S-be, és csak nézegetheted a 3S-eket. Szóval ajánlott inkább rögtön 4S-el kezdeni, és legfeljebb az elején a távirányítón állítani, hogy a gázkar 0-100% állásához mondjuk 0-70% gáz tartozzon.
A mAh érték azt jelenti, hogy pl. 1 órán keresztül ennyi mA áramot tud folyamatosan leadni. Adott feszültségen ez a tárolt energia mennyiségét jelenti.

A C érték pedig azt, ha megszorozzuk a mAh értékkel, hogy mekkora maximális árammal lehet kisütni. Vagyis egy 65C-s 1300mAh=1,3Ah akkut kb. 80A-el terhelhetünk. Általában két C érték van megadva, a folyamatos, és pillanatnyi terhelés, pl. 65C/130C, a fenti akkut tehát 10 másodpercig dupla árammal, vagyis majdnem 170A-el is terhelhetünk. (egy jobb racer full gázon ennyi idő alatt már többszáz méter magasan van!)
Az akku súlya is fontos, minél könnyebb, annál jobb, de sajnos a nagy áram leadásához kell az anyag, így pl. a graphene akksik használatánál nagyobb súllyal kell fizetni a nagy teljesítményért.

A C értéket a belső ellenállás határozza meg leginkább. Ezt úgy lehet elképzelni, mintha egy sima ellenállás lenne sorbakötve az egész drónnal, ami az akkun belül van, és azt fűti. Minél nagyobb terhelés van az akkura kötve, annál több feszültség esik ezen az ellenálláson, melegítve az akkut. (extrém esetben felgyújtva) Szóval, akkor is érdemes nagyobb C értékű akkut választani, ha nem használjuk ki a végletekig, mert kisebb terhelésen is jobban működik.
A lítium akkuk nem szeretik, ha teljesen feltöltve, vagy teljesen lemerítve tároljuk őket, a legtöbb akkutöltőnek van STORAGE funkciója, úgy annyira tölti fel, hogy biztonságosan tárolhatóak legyenek.

Kezdésre 1300-1800mAh, 4S, 65C/130C akkukat érdemes beszerezni. Számolj azzal, hogy a repülési idő kb. 5 perc, szóval érdemes többet venni, hogy egy alkalommal többet tudj repülni. Több típust is kipróbálhatsz, kísérletezz melyik jön be.
A lítium akkuk veszélyesek, ha rendelsz, vegyél hozzá LiPo safe bag-et, ha véletlenül kigyulladnának, ad egy kis extra védelmet. Töltéskor is érdemes ilyenben tartani, és éghető anyagoktól távol tárolni. Valamint egy kupacban ne legyen sok akku egy helyen.

Az akkuk belső felépítése a képen látható. Két csatlakozó van rajtuk, egy nagy, vastag kábelekkel, a nekünk szükséges méretűek többnyire XT60-as csatlakozással, repüléskor csak ezt kell a géphez csatlakoztatni. Töltéskor viszont az akkutöltő balancer csatlakozójába kell dugni a pici csatlakozót, a nagy csatlakozókhoz pedig, többnyire adapterkábellel az XT60-at. Ilyenkor a töltő folyamatosan figyeli az egyes cellák feszültségét, és ennek megfelelően állítja be a töltőáramot. Így biztosítja, hogy a sorbakötött, nem tökéletesen egyforma cellák között ne legyen feszültségkülönbség, illetve, ha valamelyik már feltöltődött, akkor ne töltse túl.

Töltőből is sokféle létezik, sok hasznos, és haszontalan extra szolgáltatással.
Sok töltő csak 12V-os (vagy pl. 11-18V-os) bemenettel rendelkezik, a kimenetére 1-6 cellás akkukat köthetünk. Nézzük meg pl. az egyik legkedveltebbet, az Imax B6-ot:

Tápfeszültség: 11 – 18Volt – vagyis, ha hálózatról akarjuk használni, kell egy adapter is hozzá, de akár autóakkuról is tudunk tölteni, ha épp arra lenne szükség kint a mezőn. (csak legyen aki bebikázza az autót! ☺ ) Tápegységnek a töltő teljesítményénél kicsit nagyobbat használj, jó lehet akár egy régi laptop, vagy monitor tápegysége is, ha a feszültsége, teljesítménye megfelel. Egy nagyobb teljesítményű tápegységről tudsz több ilyen töltőt is használni, pl. egy régi többszáz wattos számítógéptápról elmegy egyszerre 3-4 is. Meg kell nézni a táp mekkora áramot tud leadni 12V-ról. Ha ez mondjuk 20A, akkor kb. 20*12=240W amit le tud adni. Ha 60W-os töltőket használunk, akkor elméletben 4-et is el tud vinni, de az átalakítási veszteségek miatt inkább csak 3-at kössünk rá. 

Hozzászólások lezárva.