FPV Rendszer

VTX
Antennák
FPV Kamera

VTX

Vagyis Video Transmitter, a kamerával együtt ettől lesz FPV a gép, vagyis First Person View. Különben csak LOS lenne (Line of Sight).
A legtöbb ma használt videoadó 5.8GHz-en működik, hosszútávú FPV-hez használnak alacsonyabb frekvenciát, nagyobb teljesítményen, de ahhoz méretben nagyobb antenna is kell, így nekünk az 5.8-at érdemes keresni. A legegyszerűbb kivitelűek egy teljesítménnyel tudnak adni, és DIP kapcsolóval, vagy jumperekkel lehet kiválasztani a frekvenciát. Ha csak egymagad szeretnél repkedni, akkor egy ilyen, 200-600mW-os adó megfelel. Ha barátokkal szeretnél együtt repülni, akkor érdemesebb állítható, komolyabb adót keresni, beltérben érdemes lehet 25mW-on adni, mert a falról visszaverődő jelek interferenciát okozhatnak, szóval a kevesebb jobb. A hatótáv megkétszerezéséhez a teljesítményt négyszerezni kell, szóval egy 600 és egy 800mW-os adó között jelentős különbség nincs. Ezeknél általában gombokkal lehet sávot, frekvenciát váltani, így egymás zavarása nélkül lehet repülni. Ha a versenyzés a cél, akkor még egy picit komolyabb adót érdemes keresni, ami biztosan nem kelt zavart másik frekvenciákon, a versenybíró tudja beállítani, illetve engedélyezni az adót, egyébként PIT módban működik, nem zavar másokat. Frekvenciaváltáskor, vagy be-kikapcsoláskor nem söpri végig az egész sávot, másoknak zavart okozva. Több VTX is van, ami ráköthető a repülésvezérlőre, és a betaflightból közvetlenül beállítható a csatorna, adóteljesítmény, bekapcsoláskor automatikusan PIT mode, majd armoláskor kapcsol rendes üzemmódra, így egy akksi rádugáskor kisebb eséllyel zuhan le a barátod. Pl. a AKK X2-ultimate, a Rush Tank vagy az olcsóbbak közül az Eachine TX805 is ilyen.  Érdemes pigtail-es verziót választani, vagy ha az adón van az SMA csatlakozó, akkor egy SMA-SMA pigtailt venni, azt kötni az antennára, egy esésnél ne szakadjon ki a csatlakozó a panelből, mert ez többnyire a halálát jelenti. Az adót antenna nélkül ne kapcsold be, mert tönkremegy! Figyelj arra, hogy létezik SMA, és RP-SMA csatlakozó is, nem mindegy melyik-melyik!

Olcsó Pici Könnyű VTX


Versenydónon gondolkozol és nem akarsz kirepülni a világból csak a kapuk között cikázni. Fontos a súly és a méret de azért jó képet is akarsz.

AKK Smart Audio Stackable Backpack 25/200mW

Olcsó Nagy méretű VTX

Képtalálat a következőre: „Eachine TX805”
Ha most építed az első 5 colos drónodat ez a videóadó tökéletes lesz számodra. Viszonylag nagy hatótávja van és Smart Audió képes.

Eachine TX805 Smart Audio 25/200/600/800 mW

Közép Kategória


Unod az olcsó VTXeket mert nem mindíg megbízhatóak és meszebb akarsz menni? Az AKK X2-Ultimatet neked találták ki! Smart audió és 1200mW.

AKK X2-ultimate International 25/200/600/1200mW

Felső Kategóriás VTX


Az egyik legjobb Videóadó amit kapni lehet. Ha a maximumot akarod kihozni a gépedből.

RUSH VTX TANK Smart Audio 0/25/200/500/800mW

Antennák

Legtöbbször ún. gombaantennát használunk vagy angolul cloverleaf, ezek körpolarizáltak. Az egyszerű botantennák lineárisan polarizáltak, szóval, bár lehetséges fogni velük a jelet akkor is, ha másféle polarizációjú az adóantenna, jóval kisebb lesz a jelszint. Létezik jobb, illetve bal irányba körpolarizált antenna is, erre is figyelni kell. (RHCP, LHCP) Az adó-vevő szettekhez többnyire olcsó botantennát adnak, ennek az a hátránya, hogy a falakról, tárgyakról visszaverődő jelet is erősen fogja venni, ami interferenciákat okoz. (a visszavert jel minimálisan később ér be a vevőhöz, ez okozza a problémát) A CP antennák, nem tökéletesek, ekkora méretben nem lehet olyan antennát készíteni ami csakis körpolarizált jelet ad, illetve vesz, de abban segít, hogy a visszavert, már lineárisan polarizálttá vált jelet gyengébben fogja venni, így kevésbé hajlamos interferenciára.  Tehát, a lényeg, hogy az adón, vevőn ugyanolyan polarizációjú antenna legyen, lehetőleg CP. A lineáris polarizáció másik hátránya, hogy ha az antennák 90 fokban elfordulnak egymástól, akkor erősen csökken, vagy nem is lesz videojelünk, ez egy racernél sokszor előfordulhat.

https://i.ytimg.com/vi/Q0qrU4nprB0/maxresdefault.jpg

Az antennák többé-kevésbé irányított eszközök, tökéletes gömbsugárzó antenna a valóságban elég nehezen elkészíthető. Ha növelni szeretnénk a hatótávot, akkor vagy az adó energiáját növeljük (4x teljesítmény = kb. 2x hatótáv) vagy az antenna nyereségét. Az antenna nyereségével viszont az általa befogott szög is csökken. A mozgó eszközön, mint a gépünk, értelemszerűen az a jó, ha amennyire lehet, minden irányba sugároz, tehát kb. gömb karakterisztikája van, mert nem szeretnénk elveszíteni a jelet, ha kicsit elfordul, vagy épp amikor fejen áll. A vevőnél viszont lehet irányított, nagyobb nyereségű antennákat használni, feltéve, ha a gép irányába néz.
A Patch antennák pl. ilyenek. Versenyen, ahol a pálya szélén, a pályára néz az ember, ez használható is, de freestyleban, ahol a hátunk mögött kell repkedni, kevésbé. (szemüveggel a fejünkön ne forgolódjunk, ne mászkáljunk! Úgyse tudjuk felmérni, hogy melyik a jó irány. ) Ide jó a diversity-s vevő, ami egyszerre több antennát tud kezelni, és amelyik jele a legerősebb, azt használja. Lehet az egyik gomba, a másik patch például. Vagy 6 patch antennával körbeépíteni a fejünket. Bár a diversity-s vevők többsége csak 2 antennát kezel, létezik ilyen megoldás is.
Az axiális módú helikális antenna irányított CP, racernél nem használt, inkább long range gépekhez, nagy drónoknál, repülőknél, nagyobb távolságra, vevőnek.

Olcsó de jó Antenna

MMCX, SMA és U.FL csatlakozóval is megvásárolható. Közép kategóriás Antenna. Kezdésre drón építéshez tökéletes választás.

Geprc Momoda 2dbi MMCX/SMA/U.FL Antenna

Strapabíró, Könnyű


A Foxeer Lolipop 3 egy pici könnyű antenna amit egy nagyon strapabíró házba rejtettek. Versenydrónra vagy akár Freestylera is jó választás. Az FPV szemüvegre érdemes nagyobbat venni.

Foxeer Lolipop 3 2.5 DBI MMCX csatlakózóval
Foxeer Lolipop 3 2.5 DBI SMA csatlakozóval
Foxeer Lolipop 3 2.5 DBI U.FL csatlakozóval

Minőségi Antenna a Szemüvegre


A Lumenier antennái magas minőséget képviselnek. Az FPV szemüvegre érdemes minnél hoszabb antennát rakni. Ez a lumenier AXII tökéletes erre de akár LongRange drónokra is jó lehet. 

Lumenier axii 2 Lomg Range

Patch antenna a Nagy hatótávért


Menace Invader Patch antenna nagy hatótávot biztosít egy adott irányba. Ha tudod hogy csak magad előtt fogsz repülni és messzire szeretnél menni érdemes egy ilyet beszerezni.

Menace Invader 6.5dbi Patch Antenna

FPV Kamera

FPV kamera, ennek a képét látjuk a szemüvegben. A legtöbb 4:3-as képarányú, de van pár, ami 16:9-es, ha a szemüvegünk 16:9-es, akkor érdemes lehet inkább azt választani, hogy ne torz képet kapjunk. (azért “lehet”, mert van aki szereti a torz képet. Fura, de van ilyen. )
A kamerát felfelé döntve kell felszerelni a quadra, mivel, ha előre szeretnénk haladni vele, akkor meg kell dönteni, hogy a propellerek ne csak felfelé, de előre is tolják a gépet. Ha ilyenkor nem csak a földet szeretnénk bámulni, hanem azt is, ahová megyünk, akkor kell 20-45° vagy akár nagyobb dőlésszög. Jó, ha vagy a kamerán, vagy a vázon van lehetőség fokozatmentesen állítani, ahogy tanul, fejlődik az ember, úgy jön meg az igény a nagyobb dőlésszögre.
Fix optika van a kamerán, minél jobb a minősége, annál több fényt enged át, illetve kevésbé torzít. Nem árt ugye, ha minden látható hullámhosszú fényt ugyanúgy tör meg, illetve, ha infrás, akkor az infravörös fényt is.
A gyújtótávolságot mm-ben adják meg, minél kisebb, annál szélesebb a látótér, amit egyszerre látunk. Többnyire 2.5-2.8mm körüli értékeket használunk, a 2.1mm már természetellenesnek hat, de megszokható, egyéni ízlés kérdése, van aki 1.8-assal repül. Lehet kapni többféle optikát ugyanahhoz a kamerához, érdemes kipróbálni többet. Minőségben jelentős szórás van, a picit drágább optika sokkal jobb képet ad. (pl. 6 USD-ért a Foxeer )
CCD vagy CMOS szenzor? Ez is részben egyéni ízlés kérdése, a CMOS technológia sokat fejlődött, szóval bármelyik használható, csak a minőségi termékek közül kell választani. A HS1177 vagy HS1190 kamerák a legtöbbet használtak, másolatok olyan 25 usd körül, eredetiek 35-40 körül kaphatóak. Van olyan kamera is, amelyiket egy nyomógombos vagy joystickos kis panellal OSD-n be lehet állítani, mindenképpen ilyet érdemes venni, és egyszer rászánni egy negyed órát, kiülni vele napsütéses időben és jól beállítani. Egyre több mini, micro kamera jelenik meg a 2-3” gépek elterjedése miatt, illetve sok 4-5” racerben is egyre kevesebb a hely. Mielőtt megveszed a kamerát mindenképpen nézd meg, hogy belefér-e a vázba!
Infravörös – éjszakai kamerák. A legtöbb kamera „IR Blocked”, vagyis van benne egy szűrő, ami az infravörös fényt nem engedi át, ha ezt kiszednénk, elmosódott, és vörös képet kapnánk, mert túlvezérelné a vörös pixeleket, illetve az optika máshogy töri az infravörös fényt, és ami látható fényben éles, infrában életlen. Az éjszakai kamerákon ezért spéci optika van, és a szoftverjükben kompenzálják nappali, vagy erősebb fénynél a túlzott vörös hatást. (szoftveres day&night kamera). Kevés fénynél pedig átváltanak fekete-fehér módba. Az IR block szűrő lehet a kamera szenzoron is
Egy normál, HS1177 vagy hasonló kamerával egy jól megvilágított utcán simán lehet éjjel is repülni, ennél kevesebb fényhez érdemes lehet egy Runcam Owl, Foxeer Nightwolf, vagy hasonló kamerát beszerezni. Ha 850nm-es IR LED-eket rakunk a quadra, akkor akár éjjellátó módban is repülhetünk.
Kisebb gépekbe lehet VTX-el egybeépített mini kamerákat rakni, ezek többnyire az olcsóbb CMOS-ok közül kerülnek ki, szóval a képminőség nem túl fantasztikus.
A kameránál is figyelni kell, hogy PAL, vagy NTSC-e, olyat kell venni, ha itt Európában, vagy Magyarországon használjuk ami a PAL szabványt tudja. Nem gond egyébként az se, ha NTSC, a szemüvegek, VTx-ek, DVR-ek, OSD-k többnyire mindegyikre beállíthatóak, de vásárlás előtt érdemes utánanézni, hogy a rendszer minden eleme kompatibilis legyen.

Olcsó Pici Könnyű CMOS Kamera


Első drón építéshez tökéletes A Foxeer Razer Nano, Micro és Mini Cmos Kamera. A legolcsób amit még érdemes megvenni. 16:9es és 4:3as változatban is kapható. Sok méretben

Foxeer Razer Nano Cmos Kamera (14x14mm)
Foxeer Razer Micro Cmos Kamera 1.8 mm-es lencsével(19x19mm)
Foxeer Razer Mini Cmos Kamera 2.1 mm-es lencsével(22x22mm)

Tradicionális CCD Kamera


A régi jól megszokott CCD kamera. Természetes szinek, élek Micro és Full Size méretben. A gyors fényviszonyváltásokat nagyon jól kezeli ez a megbízható CCD kamera. Integrált OSDvel ami hasznos lehet ha a repülésvezérlődön nincs.

Runcam Micro Swift 3 V2 4:3 600tvl CCD Kamera (19x19mm)
Runcam Swift 2 4:3 600tvl Kamera (26x26mm)

Felső Kategóriás CMOS Kamera


Megszokottnál nagyobb CMOS szenzoros kamera. Egyik legjobb FPV képet adó Micro, Nano kamera és akár szürkületben is tudunk vele repülni. Lehet váltani 16:9 és 4:3 mód között. Az egyik hanem a legjobb amit kapni lehet.

Caddx Ratel Micro Starlight HDR Micro Kamera (19x19mm)
Caddx Ratel Nano Starlight HDR Micro Kamera (14x14mm)

A legjobb CMOS Kamera


A Foxeer Toothless 2 a legjobb Cmos Kamera amit kapni lehet. Elképesztő képe van a belépő szintű FPV kamerákhoz képest. Ha kompromisszumok nélküli videó képet szeretnél.

Foxeer Nano Toothless 2 1/2″ Szenzoros FPV kamera(14x14mm)
Foxeer Micro Toothless 2 1/2″ Szenzoros FPV kamera(19x19mm)
Foxeer Mini Toothless 2 1/2″ Szenzoros FPV kamera(22x22mm)

Hozzászólások lezárva.